Aan de slag met je team – wat is een retrospective?

Home Blog Aan de slag met je team – wat is een retrospective?

Er is een bekend plaatje van twee mannen die een kar trekken met vierkante wielen. Hard werken en heel ver komen ze er niet mee. Ook staat er een man bij met twee ronde wielen. Maar de mannen die de kar trekken zijn niet geïnteresseerd. Ze zijn te druk…… Iedereen die dat plaatje ziet herkent er wel iets in. Ik ook. Voor veel teams waar we beginnen met team coaching is dit namelijk de praktijk. Deze teams nemen nauwelijks de tijd om even stil te staan bij wat ze aan het doen zijn, wat er opgeleverd wordt en hoe ze daarin verbeteringen kunnen aanbrengen. Deze teams zitten vast in een routine. En hoe doorbreek je die?

Een van de oplossingen voor deze teams, is de team retrospective. In deze blog leggen we je uit wat een retrospective precies is en waarom een team retrospective een oplossing kan zijn. Welke stappen er in genomen worden en hoe je op afstand een retro kunt houden.

Even een klein zijspoor

De retrospective staat als vast event beschreven in de Scrum guide. Na iedere sprint inspecteert het team wat zij hebben opgeleverd in de sprint review. Aansluitend heeft het team een retrospective waarin het naar zichzelf kijkt en acties definieert voor verbetering. Betekent dat dit alleen teams die op deze manier werken retrospectives moeten houden?

Wat ons betreft niet. Wij hebben in de afgelopen jaren tientallen teams gecoacht. En ongeacht hun werkveld, IT, productontwikkeling, cliënt services of ander kennisintensief werk, alle teams hadden intrinsiek de behoefte om aan zichzelf te werken en beter om te gaan met de veranderende wereld om hen heen. Kortom, om meer agile te worden.

Agile Alliance omschrijft het treffend: agile is het vermogen om met verandering om te gaan en uiteindelijk succesvol te zijn in een onzekere en turbulente omgeving.

En nu?

Retro’s zijn een belangrijk hulpmiddel in teambuilding. Goed uitgevoerd kunnen ze een team echt op een pad naar high performance zetten. Goede begeleiding is daarbij wel essentieel.

Wellicht vind je dit ook interessant