Wat is lean?

Home Blog Wat is lean?

Om klantwaarde te maximaliseren, resultaten te verbeteren of groepsprocessen te optimaliseren, wordt er voortdurend getest met nieuwe modellen en processen. Het zijn echter niet altijd de nieuwste methoden die zorgen voor het meeste succes. Integendeel. Lean, of lean management, is een methode die al bijna honderd jaar wordt gebruikt in het bedrijfsleven − misschien niet onder die naam, maar de basisprincipes van ‘lean thinking’ werden honderd jaar geleden ook al toegepast. En tegenwoordig wordt het nog steeds met enorm veel succes gebruikt. Wat is lean, waar komt het begrip vandaan en hoe wordt lean vandaag de dag ingezet?

Tot slot

lean is niet zomaar een methodiek of een tijdelijke trend die komt en gaat; het is een diepgewortelde filosofie die zichzelf keer op keer heeft bewezen. Het is de kunst van het meer doen met minder, terwijl je meer waarde creëert voor je klanten en tegelijkertijd je organisatie naar een hoger niveau tilt.

Ja, het vraagt om een aanpassing in denkwijze, om training en om doorzettingsvermogen, maar de vruchten die het afwerpt zijn het allemaal waard. Van Toyota’s productievloer tot de kantoren en fabrieken over de hele wereld, lean heeft getoond dat het een universele taal van efficiëntie en kwaliteitsverbetering spreekt. Dus, terwijl we vooruitkijken en ons aanpassen aan de nieuwe uitdagingen en kansen die voor ons liggen, laten we de tijdloze principes van lean niet vergeten. Ze bieden ons een kompas in een steeds veranderende wereld, herinnerend aan het belang van continu leren, verbeteren, en vooral, het waarderen van de reis naar excellentie.

Wellicht vind je dit ook interessant