De ideale stand-up

Home Blog De ideale stand-up

Als je de afgelopen tijd actief bent geweest binnen het bedrijfsleven, dan is de kans nagenoeg honderd procent dat je de begrippen daily stand-updagstart of stand-up-meeting wel eens voorbij hebt horen komen. Voor veel organisaties is de dagelijkse stand-up namelijk hét begin van de werkdag. En dat is niet gek, want een goed uitgevoerde stand-up heeft veel te bieden. Maar ondanks dat de stand-up als overleg snel geïmplementeerd is, valt het niet altijd mee er een doorslaand succes van te maken. Het vergt oefening en vooral veel testen wat voor jouw team werkt. En in deze blog gaan we je helpen met de ideale stand-up, so you and your team can stand out!

Tips en tricks om het meeste uit je stand-up te halen

“Hoe halen wij als team het meeste uit een stand-up”, is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Er zijn dan ook een aantal voorwaarden waar een goede stand-up aan moet voldoen. Allereerst is het belangrijk om al het werk zichtbaar te maken en je te richten de flow van die werkzaamheden. Een whiteboard of flip-over biedt hier uitkomst. Daarnaast zijn er legio online tools beschikbaar om het proces nog beter te laten verlopen. Andere voorwaarden voor een goede stand-up zijn als volgt:

  1. Kies een vaste tijd en startsignaal. Tip: wacht niet tot alle collega’s binnen zijn, maar begin op een vast tijdstip
  2. Wees voorbereid en zorg voor een duidelijk antwoord op de drie vragen die onder het vorige kopje zijn benoemd. Tip: wie als laatst binnen is, begint
  3. Timeboxed: goede stand-ups duren tien tot maximaal vijftien minuten. De voorbereiding op de drie vragen helpt hierbij. Wanneer iemand doordraaft op een onderwerp, dan mogen anderen die persoon onderbreken.
  4. Los geen problemen op tijdens de stand-up en bewaar de inhoudelijke discussies tot na de stand-up. Als je het gevoel hebt dat gesprekken te lang duren, teamleden interesse verliezen of dat het onderwerp niet voor iedereen relevant is, verplaats het dan naar een overleg na afloop.
  5. Het team spreekt met en tot elkaar en iedereen in het team draagt bij. Het is immers een coördinerend overleg, geen statusupdate voor de manager of Scrum Master.

Tot slot

In de praktijk lijkt het implementeren van een goede stand-up vaak makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Het vergt namelijk consistente focus, een andere structuur van de planning en daardoor toewijding van alle teamleden. Daarom is het verstandig om, alvorens je begint met de implementatie, alle voorwaarden, stappen en pluspunten met je team te bespreken. Zo weet iedereen wat er aan zit te komen en waar ze rekening mee moeten gaan houden. Maar bovenal is het een kwestie van doen, doen en nog eens doen.

Wellicht vind je dit ook interessant