Wat zijn de fixed mindset en de growth mindset?

Wat zijn de fixed mindset en de growth mindset?

De vraag ‘hoe denk jij hierover?’ is jou vast wel eens gesteld. De manier hoe jij hierop reageert, bepaalt over het algemeen wat jouw mindset is. Een mindset kan namelijk ‘fixed’ of ‘growth’ zijn. Wat een fixed mindset en een growth mindset zijn, hoe je deze soorten mindset kunt ombuigen en hoe je een growth mindset kunt stimuleren, lees je in deze blog.

Wat is een mindset?

Een mindset is in feite een denkstijl. Het concept achter de ‘mindset’ als begrip, is ontwikkeld door psychologe Carol Dweck. Eigenlijk omvat het hoe je naar jezelf (dus je kwaliteiten vaardigheden), situaties en anderen kijkt. Mindset is namelijk het Engelse woord voor overtuiging. Hoe overtuig je jezelf en anderen over een bepaalde situatie, en hoe kijk je er zelf tegenaan. Binnen organisaties is het belangrijk om te weten wie welk soort mindset heeft.

Het belang van de mindset

De verschillende mindsets bepalen voor een groot deel hoe jij je gedraagt op werk, hoe je omgaat met anderen (en hoe anderen met jou omgaan) en, werkgerelateerd gezien: hoe je omgaat met werkgerelateerde taken. Ben je in staat een organisatie te verbeteren, kun je inspelen op veranderingen en ben je wendbaar?

Zo’n denkstijl of geesteshouding bestaat in grondslag uit twee verschillende soorten: de groeigerichte (growth mindset) en de statische mindset (fixed mindset).

Wat is een fixed mindset?

De mensen die achter de fixed mindset staan, of hiermee rondlopen, hebben de overtuiging dat capaciteiten, bijvoorbeeld het talent om goed te kunnen analyseren, vaststaan. Als je ergens succesvol in bent, dan heb je daar talent voor. Dingen die je minder goed kunt, kun je dan ook beter vermijden. Zo blijven fouten uit en krijg je geen negatieve feedback over deze zaken. Wanneer mensen een fixed mindset hebben, geven zij over het algemeen sneller op en steken ze minder of geen moeite in het leren van nieuwe dingen.

De mensen met een fixed mindset geloven vaak ook dat er vrijwel geen ontwikkeling mogelijk is over jezelf, je kwaliteiten en vaardigheden. De personen met een fixed mindset zijn ervan overtuigd dat hun gedrag onveranderlijk is. Een fixed mindset belemmert daarmee groei en ontwikkeling omdat ‘we de dingen doen zoals we ze altijd deden’.

Wat is een growth mindset?

Bij growth mindset is dat dus juist wel het geval. Er is mogelijkheid tot ontwikkeling. Je staat zelf open voor verbetering van de je eigenschappen, persoonlijkheid en uit te voeren werkzaamheden. Mensen of personen die een growth mindset hebben zullen niet snel opgeven en leggen zich erbij neer dat de dingen die ze willen behalen, stapsgewijs zullen moeten gaan. Het leren van de situatie en hoe deze het beste aan te vliegen is, hoort bij het proces van een growth mindset. De growth mindset is daarmee een belangrijke katalysator achter prestatieverbeteringen en veranderingen.

En eigenlijk is alles wat bovenstaand is besproken, van levensbelang binnen het bedrijfsleven. Ook op de werkvloer hebben we namelijk te maken met individuen met of een fixed mindset, of een growth mindset. Maar is het mogelijk om van de ene mindset naar de andere te ‘groeien’?

Kan een fixed mindset worden omgebogen naar een growth mindset?

Een growth mindset helpt jezelf ontwikkelen. Bij een fixed mindset is ontwikkeling bijna niet mogelijk. Een fixed mindset kan worden omgebogen naar een growth mindset, maar de mate waarin dit succesvol kan zijn, hangt af van een paar indicatoren.

Eerder legden we uit wat het verschil is tussen een fixed mindset en een growth mindset. Het eerste punt is waar je, in het geval van een verandering, mee moet beginnen, is vertrouwen. Heb je er vertrouwen in dat je situaties beter kan inschatten en beter kan presteren? Dan zit je op de goede weg. De meeste mensen haken af omdat ze iets niet snel genoeg kunnen en de leerfase over deze situatie niet willen accepteren. Daarbij laten ze het gewoon bij zoals het is.

Het is hard werken om verder te komen. Als je deze houding kan veranderen dan is er natuurlijk een mogelijkheid dat de fixed mindset overslaat naar growth mindset. Je hebt het zelf in de hand. Om over te gaan naar growth mindset wordt er over het algemeen gebruikgemaakt van deze vier regels:

 • Leer je fixed mindset herkennen;
 • Bedenk dat je altijd een keuze hebt;
 • Wanneer je weet wanneer je ‘fixed’ denkt, probeer je deze gedachtegang te vervangen met die van een growth mindset;
 • Handel naar en maak keuzes vanuit een growth mindset.

Hoe stimuleer je een growth mindset?

Je stimuleert een growth mindset door anders na te denken over een bepaalde situatie. Denk daarbij aan de voorbeeldzin: bij een fixed mindset denk ik dat ik het niet kan en bij een growth mindset denk ik dat ik het nog niet kan.

Er is een reusachtig verschil. Bij de eerste zin constateer je dat er geen een mogelijkheid is om jezelf te verbeteren en kan de persoon bij wijze van opgeven. Bij de tweede zin is er nog vertrouwen, dat komt door het woordje ‘nog’. Hier zit dus nog wel een doorgroeimogelijkheid in.

Om growth mindset te stimuleren zijn er drie strategieën die je kunt gebruiken:

 1. Wees bewust van je eigen overtuigingen
  Fixed mindset: dit is te moeilijk voor mij
  Growth mindset: dit vraagt veel oefening
 2. Waardeer het proces in plaats van het resultaat
  Een inspanning leveren leidt tot groei en ontwikkeling.
 3. Laat zien hoe je kunt leren van je fouten
  Probeer positief te blijven na het maken van fouten in je leerproces. In een leerproces worden het maken van fouten als normaal gezien. Durf dus risico’s te nemen.

Verder praten?

Wil je weten wat de invloed is van een fixed mindset en een growth mindset op de werkvloer en hoe je binnen jouw organisatie de switch van fixed naar growth kunt maken? Neem eens contact met me op, zodat ik kan kijken hoe jouw situatie of vraag het best aangepakt kan worden! Change Department staat voor je klaar!