-
Voordat teams binnen een organisatie op een goede manier met elkaar kunnen samenwerken, zijn er een aantal fasen die groepsontwikkeling doorloopt. Een goede samenwerking heeft namelijk tijd nodig. Het Tuckman-model ligt ten grondslag aan de vijf fasen binnen groepsontwikkeling. En wij van Change Department te Amsterdam passen het Tuckman-model toe om teams verder te helpen met hun ontwikkeling.
-
De forming-fase is de eerste van de vijf fasen van groepsontwikkeling
In de eerste fase is een team pas net bij elkaar en zijn ze zich nog aan het oriënteren. Wie zijn de teamleden? Wat zijn hun karaktereigenschappen? Wat zijn hun taken? En wat zijn hun sterke en zwakke punten? Een teamleider zorgt in deze fase voor vertrouwen, duidelijkheid en een verwachtingspatroon.
Fase 2: de storming-fase
In fase twee van de vijf fasen van groepsontwikkeling wint het team aan vertrouwen en hechtheid. De persoonlijkheid per teamlid komt (langzaam) boven water, wanneer ieder zijn of haar eigen ideeën, visies en perspectieven toont. De eigen mening wordt nog niet vaak geuit. In de stormfase is de rol van teamleider nog steeds erg belangrijk. Hij moet de vrijheid van meningsuiting stimuleren.Een open werksfeer creëren. Met als resultaat conflicten. En conflicten zijn cruciaal in deze fase, omdat anders fase 3 niet wordt bereikt.

-
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Bel ons op 020 – 21 01 845, vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@changedepartment.nl.
-
Fase 3: de norming-fase
In deze fase gaat het team voor de volle honderd procent samenwerken. Kritiek wordt gezien als feedback. Er wordt samen aan regels, normen, waarden en werkwijzen gewerkt. In deze fase kan de teamleider de teugels langzaam, maar zeker laten vieren om het team hiermee meer autonomie te bieden.
Fase 4: de performing-fase
In de prestatiefase vormt het team een eenheid. De energie is hoog en teamleden werken hard voor elkaar. Gezamenlijke doelen worden behaald en ook de doelen die moeten worden behaald, zijn collectief bepaald. Zelfstandigheid en autonomie zijn de sleutelwoorden binnen fase 4.
Fase 5: de adjourning-fase
Dit is de afscheidsfase. In deze fase van de vijf fasen van groepsontwikkeling kan een team worden opgeheven, omdat alle taken voltooid zijn. Emotie speelt in fase 5 een belangrijke rol. De teamleider heeft weer een belangrijke rol, omdat hij moet zorgen voor een passend afscheid.
Ontdek meer over de toepassing van de vijf fasen in de praktijk
Onze organisatie in Amsterdam gebruikt de verschillende fasen van groepsontwikkeling om teams verder te helpen met hun ontwikkeling. Of je nu moeite hebt met het opzetten van een nieuw team of benieuwd bent naar de verschillende fasen van groepsontwikkeling binnen jouw team: wij gaan graag met je in gesprek. Ben je na het lezen over de verschillende fasen van groepsontwikkeling getriggerd? En wil je graag meer informatie? Lees dan meer op ons blog of neem direct vrijblijvend contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@changedepartment.nl, bel naar 020-2101845 of gebruik het contactformulier.
Ook interessant:
Teamontwikkelingsplan | Teamprestaties verbeteren | OKR-training