Klaar voor verandering?
We leven in een tijd waarin de complexiteit en snelheid binnen organisaties enorm toeneemt, traditionele werkwijzen niet meer altijd werken en nieuwe samenwerkingsvormen de kop opsteken. Alles verandert continu en de snelheid van die veranderingen neemt toe. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat jij daar klaar voor bent. Door voor je start een antwoord te geven op de vraag: ready for change? kom je er namelijk sneller achter waar het goed én waar het mis kan gaan
Klaar voor verandering? Toch gaat het vaak mis
Toch faalt nog altijd het merendeel van de change in organisaties. En dat is te begrijpen. Change is een tricky business. Er is vaak geen duidelijk vastgelegd pad om te volgen en verandering brengt vaak onverwacht obstakels aan het licht. Er zijn verschillen in snelheid binnen organisaties. Sommige teamleden willen snel en graag terwijl andere teamleden juist weerstand voelen door verlies van de huidige manier van werken.
Een paar van de oorzaken die we meer dan eens zijn tegengekomen:
- Angst voor het onbekende
- Gebrek aan vertrouwen
- Ontbrekende vaardigheden
- Slechte timing
- Persoonlijke mindset richting verandering
Wel succesvol een verandering doorvoeren?
Om succesvol veranderingen door te voeren is het belangrijk aan een cultuur te werken waarin enthousiasme, ondernemerschap, aanpassingsvermogen en reflectie een rol spelen. Zo ontstaat er een sfeer waarin mensen worden uitgenodigd mee te doen in een verandering en momentum op te bouwen. En daarmee in een flow van positieve veranderingen terecht komen.
Je bouwt momentum op door je verandering initiatief goed voor te bereiden en tijdens de verandering steeds de vinger aan de pols te houden. Het is hierbij belangrijk om jezelf vooraf de vraag te stellen of alle betrokkenen de vaardigheden, kennis en middelen hebben om de verandering succesvol door te voeren. Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel ervaring medewerkers al hebben, welke sterke punten er zijn en waar je tijdens de verandering extra aandacht aan moet besteden.
Bepaal samen hoe change ready iedereen is
Een change readiness assessment is dan een goed hulpmiddel om aan het begin van je veranderproject in te zetten. Met dit assessment bepaal je op verschillende niveaus in de organisatie hoe klaar iedereen is voor de verandering. Je kunt dit assessment zelf doen, met je team of voor een hele organisatie.
Vaak uitgevoerd met vragenlijsten en een workshop kijk je met een change readiness assessment naar eerdere ervaringen met veranderen, succes- en faalfactoren, noodzaak, communicatie, leiderschap, geraakte processen en procedures, cultuur etc. De uitkomsten uit het assessment geven je inzichten waar je in je veranderproject vervolgens extra aandacht moet besteden om succesvol te zijn
Zelf aan de slag of samen doen?
Nieuwsgierig geworden hoe change klaar jij bent? Of je organisatie is?
Download dan de change ready assessment en bepaal waar je staat. En of je wellicht hulp kunt gebruiken. Ik help je graag met de opzet en uitvoering van een change readiness assessment.
Wellicht vind je dit ook interessant
-
Van frustratie naar succesvolle organisatieverandering
Stel je dit eens voor: je hebt een briljant plan voor je organisatie. Een strategie die de groei kan versnellen, processen efficiënter maakt of een innovatieve cultuur creëert. je wilt, kortom, een succesvolle organisatieverandering. Maar zodra je begint met de uitvoering, lijkt het alsof je tegen een muur aanloopt. Medewerkers zijn sceptisch, belangrijke stakeholders missen…
-
Waarom steeds meer bedrijven voor OKR’s kiezen
We leven in een tijd waarin bedrijven continu zoeken naar manieren om niet alleen hun doelen scherper te stellen, maar ook om sneller en efficiënter resultaten te boeken. In een dynamische markt, waarin alles in een oogwenk kan veranderen, kan een heldere koers het verschil maken tussen succes en achterblijven. Het is dan ook logisch…
-
Case study – OKR Implementatie
Succesvolle OKR implementatie bij multinational OKR’s organisatie breed, in een internationale context implementeren kan een uitdaging zijn. In deze case…