Het is ontzettend belangrijk om te weten wat je wilt bereiken en hoe je dit kunt meten. Maar om echt succesvol te zijn, moet je niet alleen weten hoeveel input en output er is, maar ook het uiteindelijke effect van wat je doet. Het draait immers om de impact die je maakt. De verschillen tussen input, output en outcome kunnen soms verwarrend zijn, en toch is het een essentieel onderscheid om te begrijpen als je jouw doelen wilt behalen en je prestaties wilt verbeteren. In deze blog zullen we daarom dieper ingaan op deze begrippen, en laten we zien hoe ze van toepassing kunnen zijn op jouw organisatie. Je wilt je namelijk niet blind staren op output alleen. Het risico bestaat dan dat je het ‘verkeerde’ aan het optimaliseren bent. Je wilt met je activiteiten juist impact maken.
Wat is input?
Input zijn de middelen of bronnen die worden gebruikt om een proces of project te starten. Input kan bestaan uit menselijke inspanningen, materialen, apparatuur en andere hulpbronnen die nodig zijn om een product of dienst te creëren. Input kan ook worden beschouwd als de informatie die nodig is om een bepaalde taak uit te voeren, zoals specificaties, instructies en plannen. Het is belangrijk om te begrijpen dat input alleen het startpunt is van een proces en dat het geen indicatie geeft van de kwaliteit van het proces of de output.
Wat is output?
Output is de tastbare resultaten die worden geproduceerd door een bepaald proces of activiteit. Dit kunnen fysieke producten zijn zoals auto’s, huishoudelijke apparaten of computers, of diensten zoals medische zorg, juridische bijstand of onderwijs. Het kan ook gaan om documenten zoals rapporten, beleidsnota’s of presentaties. Het kan worden beschouwd als het eindproduct van de input en het proces zelf. Output kan fysieke producten zijn zoals auto’s of computers, of diensten zoals trainingen of consultaties.
Output is vaak gemeten in termen van kwantiteit en kwaliteit. Bijvoorbeeld, in een fabriek meet men het aantal eenheden dat per dag wordt geproduceerd, de tijd die nodig is om een taak uit te voeren, of de hoeveelheid materiaal die wordt gebruikt om een bepaald product te maken. In een dienstverlenende organisatie kan output worden gemeten in termen van het aantal klanten dat wordt bediend, de snelheid van de service of de nauwkeurigheid van de informatie die wordt verstrekt.
Door output te meten, kunnen organisaties hun efficiëntie, productiviteit en effectiviteit evalueren en verbeteren
Wat is outcome?
Outcome is het effect of resultaat dat wordt bereikt door het leveren van een bepaalde output. Het meet de impact van de output op de doelstellingen van een organisatie, de behoeften van klanten of de verwachtingen van stakeholders. Outcome meet de toegevoegde waarde van de output. Het is het resultaat van het leveren van een product of dienst dat verder gaat dan de output zelf.
Outcome is belangrijk omdat het de reden is waarom organisaties producten of diensten leveren. Het is wat de organisatie probeert te bereiken door de output te leveren. Het meten van outcome is essentieel voor het bepalen of de organisatie succesvol is in het behalen van haar doelstellingen en om verbeteringen aan te brengen waar dat nodig is.
Outcome kan bijvoorbeeld worden gemeten aan de hand van klanttevredenheid, verbeterde kwaliteit van leven, betere bedrijfsresultaten of verhoogde efficiëntie. Het is belangrijk om te begrijpen dat outcome een meer kwalitatieve maatstaf is die de impact van een proces op de omgeving meet en niet alleen de kwantitatieve prestaties.
Verschillen input, output, outcome samengevat
Term | Definitie | Voorbeelden | Meetmethoden |
---|---|---|---|
Input | Middelen of bronnen gebruikt om een proces of project te starten. | Menselijke inspanningen, materialen, apparatuur, informatie zoals specificaties en plannen. | Niet direct van toepassing; betreft de inzet van middelen. |
Output | Tastbare resultaten geproduceerd door een proces of activiteit. | Fysieke producten (auto’s, computers), diensten (medische zorg, juridische bijstand), documenten (rapporten, beleidsnota’s). | Kwantiteit en kwaliteit van producten of diensten, aantal eenheden, tijd voor taken, hoeveelheid gebruikt materiaal, aantal bediende klanten, snelheid en nauwkeurigheid van service. |
Outcome | Effect of resultaat bereikt door het leveren van een bepaalde output. | Klanttevredenheid, verbeterde kwaliteit van leven, betere bedrijfsresultaten, verhoogde efficiëntie. | Kwalitatieve maatstaven zoals tevredenheid, kwaliteit van leven, bedrijfsresultaten, efficiëntie; meet de impact van de output. |
Een paar voorbeelden om het verschil duidelijk te maken
Een voorbeeld om het verschil tussen output en outcome duidelijk te maken: stel je voor dat een fabriek 10.000 auto’s per jaar produceert. De output is dan 10.000 auto’s. Maar wat is de outcome? Als de auto’s van slechte kwaliteit zijn en snel stuk gaan, dan is de outcome negatief. Als de auto’s daarentegen veilig en betrouwbaar zijn en bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot, dan is de outcome positief. Zoals je ziet, kan de output hetzelfde zijn, maar de outcome kan sterk verschillen.
Een ander voorbeeld is het meten van de prestaties van een klantenserviceafdeling. De output kan worden gemeten in termen van het aantal telefoontjes dat de medewerkers beantwoorden en de gemiddelde tijd die het kost om een telefoontje af te handelen. Maar de outcome is wat echt telt: hoe tevreden zijn klanten over de dienstverlening? Worden hun problemen opgelost? Worden ze op een vriendelijke en behulpzame manier behandeld? Dit zijn de zaken die de echte waarde van de klantenservice bepalen.
Het verschil tussen output en outcome is ook belangrijk in de wereld van projectmanagement. Een project kan op tijd en binnen het budget worden opgeleverd (output), maar als het niet voldoet aan de verwachtingen van de belanghebbenden en niet de gewenste resultaten oplevert (outcome), dan wordt het project als mislukt beschouwd. Het is daarom belangrijk om bij de start van een project duidelijke doelstellingen en succescriteria vast te stellen, zodat er tijdens het project naar de juiste outcome wordt toegewerkt.
Kortom, het verschil tussen output en outcome is dat output betrekking heeft op wat er geproduceerd wordt, terwijl outcome betrekking heeft op de uiteindelijke impact of resultaten van wat er geproduceerd wordt. Operational excellence gaat niet alleen over het maximaliseren van de output, maar ook over het optimaliseren van de outcome, en het leveren van waarde aan klanten en de maatschappij als geheel. Het is belangrijk om bij het meten van prestaties en het beoordelen van projecten en processen niet alleen te kijken naar de output, maar vooral ook naar de outcome.
Het gaat allemaal om waarde creatie
Het verschil tussen output en outcome is belangrijk omdat het helpt om duidelijkheid te scheppen over de doelstellingen van een organisatie. Output meet wat er feitelijk is geproduceerd of geleverd als gevolg van een bepaald proces of activiteit, terwijl outcome aangeeft wat de daadwerkelijke impact daarvan is.
De focus op outcome is dan ook essentieel in operational excellence. Het gaat er niet alleen om de interne processen te optimaliseren en de output te verhogen, maar ook om de uiteindelijke impact op de klant en de maatschappij als geheel te verbeteren.
Input, output en outcome zijn allemaal belangrijk in het optimaliseren van processen en het leveren van waarde. Inputmanagement zorgt ervoor dat de juiste grondstoffen en middelen beschikbaar zijn voor het proces, terwijl outputmanagement zich richt op het maximaliseren van de geproduceerde output. Operational excellence richt zich echter niet alleen op het optimaliseren van input en output, maar ook op het maximaliseren van de uiteindelijke outcome en waardecreatie voor klanten en de maatschappij als geheel.
Tot slot
Het is belangrijk om bij het formuleren van doelen en het meten van prestaties onderscheid te maken tussen input, output en outcome. Input is wat je erin stopt, output is wat je eruit haalt en outcome is het effect daarvan. Het is belangrijk om te meten wat het uiteindelijke effect is van de activiteiten die je onderneemt, en niet alleen te kijken naar wat er direct uit voortkomt. Door dit onderscheid goed te begrijpen en toe te passen kun je beter sturen op de gewenste resultaten en zo uiteindelijk succesvoller zijn in wat je doet.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
Wil je meer leren over input, output en outcome, en hoe je deze begrippen kunt toepassen in jouw organisatie? Ik geef diverse trainingen en workshops waarin deze onderwerpen aan bod komen. Neem gerust contact op voor meer informatie
Wellicht vind je dit ook interessant
-
Case study – OKR Implementatie
Succesvolle OKR implementatie bij multinational OKR’s organisatie breed, in een internationale context implementeren kan een uitdaging zijn. In deze case…
-
Verschillen input, output, outcome
Van Input naar Output en Outcome Het is ontzettend belangrijk om te weten wat je wilt bereiken en hoe je dit kunt meten. Maar om echt succesvol te zijn, moet je niet alleen weten hoeveel input en output er is, maar ook het uiteindelijke effect van wat je doet. Het draait immers om de impact…
-
Hoe bepaal je de juiste Objectives?
Een veel gehoorde vraag. Zowel in OKR trainingen als bij de voorbereiding op de volgende OKR cyclus. Het bepalen van de juiste onderwerpen waar je je Objectives op gaat schrijven, kan een uitdagende vraag zijn. En alhoewel er geen verkeerde keuzes zijn, kan het wel van invloed zijn op de impact die je in een cyclus wilt maken. Hoe…