Wat zijn de fixed mindset en de growth mindset?

Home Blog Wat zijn de fixed mindset en de growth mindset?

Het verkennen van onze mindset onthult veel over hoe we reageren op uitdagingen en kansen in ons leven en werk. De concepten van een ‘fixed’ en ‘growth’ mindset, geïntroduceerd door Carol Dweck, bieden een krachtig kader om deze reacties te begrijpen en te transformeren. Laten we deze concepten ontleden, verbeteren en voorbeelden geven om hun impact in real-life scenario’s te illustreren, allemaal in een toegankelijke toon en stijl.

Van fixed naar growth

De overgang van een fixed naar een growth mindset is mogelijk en bevrijdend. Het begint met zelfbewustzijn: herken wanneer je vanuit een fixed mindset reageert en heroverweeg die momenten door de lens van groei en mogelijkheid. Hier zijn enkele stappen om deze verschuiving te ondersteunen:

  1. Herkennen: Word je bewust van je mindset in verschillende situaties.
  2. Reflecteren: Sta stil bij de keuzes die je maakt en vraag jezelf af of deze voortkomen uit een fixed of growth mindset.
  3. Herschikken: Vervang fixed mindset gedachten met groeigerichte alternatieven.
  4. Handelen: Neem beslissingen vanuit een growth mindset, zelfs als dat betekent dat je uit je comfortzone moet stappen.

Weten hoe het bij jezelf zit?

Een eenvoudige manier om te beginnen met zelfevaluatie van je mindset is door te reflecteren op hoe je reageert op uitdagingen en feedback. Vraag jezelf af: zie ik moeilijkheden als onoverkomelijk of als kansen om te leren? Hoe voel ik me over feedback; als een persoonlijke aanval of als een kans om te groeien? Door regelmatig dit soort vragen te stellen, kun je een beter begrip krijgen van je eigen mindset en gebieden identificeren waar je misschien meer open kunt staan voor groei en ontwikkeling.

Wellicht vind je dit ook interessant