Workshops over een toekomstbestendig bestuursmodel
Opdracht workshops bestuursmodel
In het onderwijs zijn er verschillende manieren waarop bestuur en toezicht georganiseerd kunnen worden. Welk model het beste past, is van meerdere factoren afhankelijk.
De Stichting Keizer Karel (SKK), bestaande uit Raad van Toezicht en bestuurders/rectoren, was hierover met elkaar in gesprek en had de keuze uit 3 verschillende bestuursmodellen. Om tot een afgewogen besluit te kunnen komen, benaderde de SKK Change Department met de vraag om te helpen in de besluitvorming over het meest toekomstbestendige bestuursmodel voor de Stichting
Draagvlak bij alle betrokkenen voor het besluit en een concreet actieplan om het nieuwe bestuursmodel te implementeren waren daarbij belangrijk.
Aanpak workshops bestuursmodel
Na een aantal verkennende gesprekken met de verschillende vertegenwoordigers, hebben wij een tweetal workshops georganiseerd. Hierbij hebben we gericht gekeken naar de impact van verschillende factoren door op een aantal vragen antwoorden te zoeken.
- Welke toekomstige trends en ontwikkelen zien we en welke ambities passen daarbij?
- Wat zijn de ontwikkelingen en uitdagingen op de scholen die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke keuze voor het bestuursmodel?
- Welke verschillende bestuursmodellen zijn er en hoe ziet de verdeling van taken, rollen en verantwoordelijkheden er uit in de verschillende modellen?
- Wat is de impact van een keuze op verschillende stakeholders en aspecten van de bedrijfsvoering?
- Wat zijn de voor – en nadelen van modellen? Aan de hand van een veranderboekhouding zijn de voor- & nadelen van het voorkeursmodel tegen elkaar gewogen.
Als we tot een besluit zijn gekomen, welke acties en tijdlijnen verbinden we daaraan? Wat wordt ons veranderplan?
Alle werkvormen en onderdelen van de workshops waren interactief en in wisselende samenstelling voor optimale uitwisseling van kennis en inzichten. Tussen de workshops hebben we voldoende tijd ingeruimd om onderwerpen uit te werken.
Resultaat
De workshops hebben in de eerste plaats gezorgd voor een duidelijke en afgewogen keuze voor één bestuursmodel. Doordat er duidelijkheid ontstond, zijn de daaropvolgende acties in een stroomversnelling gekomen in de periode na de workshops en krijgt het nieuwe bestuursmodel snel invulling.
Ook hebben de werkvormen voor een stuk teambuilding gezorgd. Zo is er veel in wisselende samenstelling gewerkt en is er meer inzicht en begrip is ontstaan voor elkaars positie, uitdagingen en belangen.
Aan de slag met je eigen project?
Benieuwd naar meer? Plan een vrijblijvende kennismaking. Ik geef diverse trainingen en workshops waarin deze onderwerpen aan bod komen.
Wellicht vind je dit ook interessant
-
Van frustratie naar succesvolle organisatieverandering
Stel je dit eens voor: je hebt een briljant plan voor je organisatie. Een strategie die de groei kan versnellen, processen efficiënter maakt of een innovatieve cultuur creëert. je wilt, kortom, een succesvolle organisatieverandering. Maar zodra je begint met de uitvoering, lijkt het alsof je tegen een muur aanloopt. Medewerkers zijn sceptisch, belangrijke stakeholders missen…
-
Waarom steeds meer bedrijven voor OKR’s kiezen
We leven in een tijd waarin bedrijven continu zoeken naar manieren om niet alleen hun doelen scherper te stellen, maar ook om sneller en efficiënter resultaten te boeken. In een dynamische markt, waarin alles in een oogwenk kan veranderen, kan een heldere koers het verschil maken tussen succes en achterblijven. Het is dan ook logisch…
-
Case study – OKR Implementatie
Succesvolle OKR implementatie bij multinational OKR’s organisatie breed, in een internationale context implementeren kan een uitdaging zijn. In deze case…